29 września 2014

Kruchy placek ze śliwkami

Nie możemy narzekać na pogodę. Jesień tego roku jest piękna, jak mówią starsi :)
Jest słonecznie, ciepło, drzewa zaczynają nabierać złocisto- pomarańczowych kolorów.
Jednym słowem Złota, polska jesień.
I właśnie w taką pogodę chce się spróbować czegoś "mniam".
Więc kupiłam 1,5 kg śliwek węgierek i zrobiłam zwykłego placka.



Zwykłe, kruche ciasto rozłożyłam na pergaminie,
wyłożyłam przysmażone śliwki i posypałam kruszonką :)






Wiem, że każda z Was ma już swój ulubiony i sprawdzony przepis na kruche ciasto,
ale podam też i swój przepis, który stosuję od 20 lat :)
Składniki śliwki:
  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • pół szklanki cukru
  • 50 ml whisky
Dzień wcześniej przesmażamy umyte, bez pestek śliwki z cukrem doprawiając whisky lub likierem amaretto.
Składniki ciasto:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto podobne do plasteliny. Ciastem wylepiamy brytfankę wyłożoną pergaminem. I wykładamy przysmażone, ostudzone śliwki. Na wierzch posypujemy kruszonką. (100 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni C na około 40 min.


Smacznego :)




Aaaa, muszę, ale to muszę pokazać Wam jakie cudo zrobiła mi Dominika .





Piękna, kobieca bransoletka, z literką "B" :)
Miłego tygodnia,
Beata



13 komentarzy:

  1. Och do popołudniowej kawki w pracy - marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na to, że można dodać aromatycznego alkoholu. Muszę wypróbować ten przepis, wygląda bardzo smakowicie, tym bardziej, ze u nas też ostatnio śliwkowce w natarciu - ale z bezikiem na wierzchu, który namiętnie jest obskubywany przez Starszaka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł:) Wypróbuję na dzień pieczonego ziemniaka - oprócz ostatniego w tym sezonie ognicha będzie placek śliwkowy - równie na czasie :))
    Pozdrawiam i życzę udanego tygodnia!
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł! Każdy lubi coś słodkiego :)

      Usuń
  4. Mniam,ale pychotka!!!! Ja ostatnio robiłam placek ze śliwkami ale surowe ułożyłam na cieście i mi wyszedł zakalec ;p Twój przepis już zapisałam i z pewnością wypróbuję,póki jeszcze śliwek dużo :)
    Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi ślinka pociekła-piekna bransoletka:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda przepysznie :) własnie takie ciasta uwielbiam...proste i ... do kakaa :D

    OdpowiedzUsuń
  7. O matko co za pyszności!:)) Jak nic głodna się zrobiłam;p Tylko kto to dla mnie zrobi?... Masz Ci babo placek;))) Uściski:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki ze sliwami-uwielbilam.
    Bransoletka piekna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)