Nie możemy narzekać na pogodę. Jesień tego roku jest piękna, jak mówią starsi :)
Jest słonecznie, ciepło, drzewa zaczynają nabierać złocisto- pomarańczowych kolorów.
Jednym słowem Złota, polska jesień.
I właśnie w taką pogodę chce się spróbować czegoś "mniam".
Więc kupiłam 1,5 kg śliwek węgierek i zrobiłam zwykłego placka.
Zwykłe, kruche ciasto rozłożyłam na pergaminie,
wyłożyłam przysmażone śliwki i posypałam kruszonką :)
Wiem, że każda z Was ma już swój ulubiony i sprawdzony przepis na kruche ciasto,
ale podam też i swój przepis, który stosuję od 20 lat :)
Składniki śliwki:
- 1,5 kg śliwek węgierek
- pół szklanki cukru
- 50 ml whisky
Dzień wcześniej przesmażamy umyte, bez pestek śliwki z cukrem doprawiając whisky lub likierem amaretto.
Składniki ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto podobne do plasteliny. Ciastem wylepiamy brytfankę wyłożoną pergaminem. I wykładamy przysmażone, ostudzone śliwki. Na wierzch posypujemy kruszonką. (100 g masła, 50 g mąki, 50 g cukru). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni C na około 40 min.
Smacznego :)
Aaaa, muszę, ale to muszę pokazać Wam jakie cudo zrobiła mi Dominika .
Piękna, kobieca bransoletka, z literką "B" :)
Miłego tygodnia,
Beata
Och do popołudniowej kawki w pracy - marzenie :-)
OdpowiedzUsuńoj, tak, pozdrawiam :)
UsuńNie wpadłabym na to, że można dodać aromatycznego alkoholu. Muszę wypróbować ten przepis, wygląda bardzo smakowicie, tym bardziej, ze u nas też ostatnio śliwkowce w natarciu - ale z bezikiem na wierzchu, który namiętnie jest obskubywany przez Starszaka.
OdpowiedzUsuńSuper! polecam i ściskam :)))
UsuńSuper pomysł:) Wypróbuję na dzień pieczonego ziemniaka - oprócz ostatniego w tym sezonie ognicha będzie placek śliwkowy - równie na czasie :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę udanego tygodnia!
Marta
Świetny pomysł! Każdy lubi coś słodkiego :)
UsuńMniam,ale pychotka!!!! Ja ostatnio robiłam placek ze śliwkami ale surowe ułożyłam na cieście i mi wyszedł zakalec ;p Twój przepis już zapisałam i z pewnością wypróbuję,póki jeszcze śliwek dużo :)
OdpowiedzUsuńBuziaczki!
Dziękuję i smacznego :)
Usuńaż mi ślinka pociekła-piekna bransoletka:)))
OdpowiedzUsuń:)
Usuńwygląda przepysznie :) własnie takie ciasta uwielbiam...proste i ... do kakaa :D
OdpowiedzUsuńO matko co za pyszności!:)) Jak nic głodna się zrobiłam;p Tylko kto to dla mnie zrobi?... Masz Ci babo placek;))) Uściski:))
OdpowiedzUsuńPlacki ze sliwami-uwielbilam.
OdpowiedzUsuńBransoletka piekna:)