12 czerwca 2014

Pizza :)

Pizza, kto jej nie lubi ?!
Zwykły placek, trochę sosu pomidorowego, na wierzch dajesz co lubisz i już.
A jednak kiedy pytam moich domowników: co ugotować na obiad?
A oni nie wiedzą już co wymyślić i proponuję PIZZĘ, wszyscy są ZA! 
Ja czyszczę lodówkę, a dzieciaki są zadowolone, że to nie krupnik, hihii..

Potrzebne będą:
Ciasto: 2 i 1/3 szklanki mąki,
3/4 szklanki wody,
1/3 paczki drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy
Przecier pomidorowy: 4 duże pomidory,
1 łyżka oliwy,
1 szalotka,
1 ząbek czosnku,
oregano,
pieprz, sól do smaku
Farsz: składniki wg uznania
ja dałam 3 pieczarki,
30dag tartego sera Gouda,
2 plastry szynki konserwowej




Sposób wykonania:
Do miski wsyp mąkę i sól, zrób dołek i kolejno dodawaj: wodę, drożdże, cukier i oliwę. Zamieszaj i wyrób ciasto. Rozwałkuj na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Sparz pomidory i obierz je ze skórki. Drobno pokrój pomidory i szalotkę. Rozgrzej patelnię, wylej oliwę,  dodaj posiekaną szalotkę i za chwilę pomidory. Gdy puszczą sok, dodaj rozgnieciony czosnek i przyprawy. Ostudź.
Posmaruj przecierem ciasto, posyp 1/3 części startym serem i ułóż pokrojone składniki pizzy. Przykryj resztą startego sera. Posól i oprósz suszonym oregano.
Wstaw do nagrzanego piekarnika 190°C na 15-20 min. Sprawdzaj czy spód jest wypieczony, ponieważ im więcej składników tym mokrzejsze ciasto.


I właśnie od czasu do czasu w ten sposób szalejemy :)
*
Bardzo dziękuję za miłe komentarze, to jest znak, że zaglądacie do mnie :)
A ja postaram się w najbliższym czasie wrzucić rezultat moich prac "renowatorskich".
Ściskam :)
Beata


15 komentarzy:

  1. ja lubię a dziś wyjątkowo bym taką zjadła :P

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie działa podobnie - jak nie ma co jeść to jest pizza. Nawet moja 10 letnia córcia umie już zrobić :-) A może dzisiaj na mecz otwarcia zrobimy brazylijską pizzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy ,a jakże ;p Własnie myślałam o tym żeby w sobotę zrobić.Beatko ale ty od razu takie suche drożdże dodajesz i wyrabiasz ciasto? Ja,według posiadanego przepisu,troszkę czasu tracę bo najpierw rozpuszczam drożdże w mleku,odstawiam.Potem robię z nimi ciasto i znów odstawiam do wyrośnięcia.A ty tak od razu wszystko-hop siu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Ja nie czekam aż urośnie. Dodaję drożdże takie w kostce. Kruszę i wyrabiam. W tym czasie, kiedy szykuję sos, czy kroję składniki to rozwałkowane ciasto na blasze trochę rośnie, ale tak naprawdę wolę je cienkie. Wyrastają tyko brzegi. Smacznego :)

      Usuń
    2. Muszę więc wypróbować ten sposób :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. uwielbiam taką domową pizzę, u nas najczęściej z pełnoziarnistej mąki:)
    Twoja wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami tez taką robimy, ale dla dzieciaków robimy z białej, taka wariacja :)

      Usuń
  6. Anonimowy13/6/14

    Wygląda pysznie :)
    Ja też lubię pizzę, uważam że to prosta i szybka potrawa w stylu "coś z niczego" :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie wygląda, narobilas mi apetytu!

    OdpowiedzUsuń
  8. I zrobiłam się głodna :) Chyba skorzystam jutro z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)