1 lipca 2013

Sezon kurkowy otwarty!

 
Uwielbiamy grzyby! Uwielbiamy je nie tylko zbierać, ale uwielbiamy je jeść.
I jak tylko zobaczyłam pierwsze kurki w sklepie, kupiłam i zrobiłam przepyszny obiad:
Filety z indyka z sosem kurkowym i makaronem risini. :)
 
 
Podzielę się z Wami przepisem na prosty sos kurkowy, który robię od lat w ten sam sposób.
Potrzebne są:
grzyby kurki,
1 cebula,
łyżka masła,
sól i pieprz,
słodka śmietanka,
natka pietruszki.
 
Kurki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, większe kroimy na połowę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy grzyby i cebulę.
Doprawiamy solą i pieprzem (grzyby lubią pieprz). Podsmażamy około 3 min i dodajemy pół szklanki wody. Dusimy około 10 min. Jak odparuje woda dodajemy słodkiej śmietanki.
 
 
Te dziwne pojemniczki na pieprz i sól dostałam od mojej córki parę lat temu po warsztatach ceramicznych. Prawda, że cudne?
Ona się denerwuje, że krzywe, ale przecież to taki jedyny egzemparz!!!!
Mnie się podobają i stale je używam.
 
*
Wracając do naszego pysznego obiadu, usmażyłam na patelni grillowej filety z indyka i ugotowałam śliczny i pyszny makaron w kształcie ryżu, który nazywa się risini.
 
 
 Filety przyprawiłam, nie boję się tego powiedzieć, goptowymi przyprawami do indyka i steków. Wiem, że były gastronom nie powinien ich używać, ale mam sprawdzone firmy i z nich świadomie korzystam. Nie chce robić reklamy, ale gotowe przyprawy z Tesco są rewelacyjne. Sprawdzałam skład gotowych przypraw popularnych marek i w tej dziedzinie wygrywają przyprawy z Tesco. Oczywiście każda z nas ma swoje doświadczenia z gotowaniem. I bardzo dobrze!!!
Jeśli macie swoje ulubione przyprawy, napiszcie proszę, chętnie spróbuję czegoś innego. :)
 
I znowu wracam do niedzielnego obiadu, ha, ha....
Który wyglądał tak:
 
 
 
A po obiedzie talerz wyglądał tak:
 
 
Baaardzo polecam kurkowy sosik. Niestety, grzyby nie mają zbyt wiele składników odżywczych, ale walory smakowe - NIEZASTĄPIONE!!!
 
Odezwę się dopiero za dwa tygodnie, ponieważ jutro jadę na URLOP!!!!! Huraaa!!!
Ściskam gorąco,
 
Beata
 
 
 
 


5 komentarzy:

  1. Uwielbiam kurki :) Udanego urlopu - od jutra podobno super pogoda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurki wygladaja oblednie, ale niejestem pewna czy umialabym je tak przyzadzic... pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana! Wypoczywaj na zasłużonym urlopie :) Kurki i grzyby ja pod każdą postacią! To powyżej genialnie proste i genialnie smaczne :) Jak wrócisz, to się odezwij, mam przepis mojego Dziadka na kurki. Buziaki, A

    OdpowiedzUsuń
  4. Może i nie zdrowe, ale smak bezcenny, oj zjadłabym sobie tego Twojego obiadku. pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)