27 września 2013

Ciasto ze śliwkami :)

Dzisiaj coś na słodko, czyli coś dla duszy:)
Śliwka to jedna z wielu owoców jesieni, a ponieważ jesień już się zaczęła, to dobry czas na upieczenie właśnie takiego, ucieranego ciasta.

Robię je od lat, używając śliwek, jabłek lub wiśni. Jest bardzo proste i nie wymaga żadnej maszyny do mieszania.
Składniki:
  •  pół kostki margaryny,
  • szklanka cukru,
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 3 jaja,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy,
  • 8 łyżek mleka.
No i oczywiście owoce, w naszym przypadku śliwki:)


Wykonanie:
Ucierasz miękką margarynę z cukrem, dodajesz po jajku. Potem dosypujesz mąkę z proszkiem i cukrem wanilinowym. Mieszasz i dodajesz mleko.
Ja robię to tradycyjnie, czyli w makutrze z drewnianą łyzką:)
Wylewasz do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką.
Śliwki układasz jak lubisz. Ja ułożyłam tak.


Wstawiasz do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na około 50 min.


Po wyjęciu z piekarnika ciasto ginie w mgnieniu oka, ha, ha...


Życzę smacznego:)
Beata



10 komentarzy:

  1. Oj, Beatka! jak to ciasto ślicznie wygląda! a jak musi smakować....! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach, ja dietę rozpoczynam, a tu takie słodkości mi się pojawiają na mojej liście czytelniczej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ mi smaka zrobiłaś :) Miało być dzisiaj ciasto dyniowe ale chyba jednak wstąpię do sklepu po śliwki ;) Uwielbiam ciasta z owocami ! miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. I polecam.

      Usuń
    2. a ile mąki ? :)

      Usuń
    3. Jesteś kochana, To tak jak się pisze przepis z pamięci. Oczywiście 1 i 1/2 szklanki mąki. Wielkie dzięki za cenny komentarz:)

      Usuń
  4. Wygląda jak zawsze .......czyli obłędnie :)
    P.S. W pierwszym zdaniu masz literówkę hihihihihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Zaraz zmienię, A ciasto smakuje też obłędnie:)

      Usuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)