Dzisiaj coś na słodko.
Ostatnio piekłam różne, przeróżniste ciasta i pomyślałam, że fajnie by było podzielić się z Wami moim przepisem na kajmakowe tartaletki.
Są lubiane przez dzieci, bo słodkie, ale i przez dorosłych łasuchów.
Właściwie przepis jest taki sam jak na mazurek kajmakowy, czyli kruche ciasto i kajmak.
Dekorujemy ciacha jak lubimy i jak umiemy.
Pełna dowolność:)
Składniki:
CIASTO:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 szklanki mąki
- pół kostki masła
- 3żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 3 łyżki śmietany
WYPEŁNIENIE:
- puszka masy krówkowej
- migdały
- skórka pomarańczowa
Ze wszystkich składników wyrabiam ciasto jak na szarlotkę lub kruche ciasteczka.
Każdą tartaletkę smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą.
Cieniutko wylepiam ciastem całą foremkę.
Wstawiam do lodówki na 20 min.
W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp. 190 stopni C.
Przed włożeniem do piekarnika nakłuwam je widelcem.
Piekę około 20 -25 min. Ale sprawdzam by się nie spaliły.
Brzegi muszą być zarumienione.
Zalewam migdały wrzątkiem i obieram je ze skóry.
Wykładam gotowy kajmak (można zrobić samemu).
Dawno temu w szkole, gotowałam kajmak z mleka i cukru.
To była jazda bez trzymanki: dwie godziny mieszając przy garnku, by kajmak się nie przypalił. :)
Dekoruję według uznania:)
SMACZNEGO
Mam nadzieję, że będą smakowały, bo my je uwielbiamy.
Miłego dnia,
Beata
O! To pomysł idealnie dla mnie!
OdpowiedzUsuńDla mnie też:)
UsuńBeatkoooo, tos mi narobila smaka. Kajmakowe-najlepsze. Po Swietach zrobie;))
OdpowiedzUsuńA ja jutro robię jeszcze raz:)
Usuńaż mi ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to świąteczne mazurki :) Kiedyś trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńJa je zrobię na Święta, żeby każdy miał swojego mazurka. :)
Usuń