Jesteśmy już chwilę przed Świętami. Kartki wysłane! Dekoracje zrobione!
Ale jeśli nie mamy wszystkich prezentów, to myślimy o Wigilijnym stole.
Na pewno na każdym stole będą potrawy, zgodne z regionem lub tradycją.
Bo przecież czekamy cały rok, by w ten wieczór usiąść z rodziną i przyjaciółmi przy jednym stole.
Więc pomyślałam, że mogłabym podzielić się sprawdzonym przeze mnie przepisem na "Łazanki z kapustą i grzybami". Moje dzieci nie lubią pierogów z kapustą i grzybami. A łazanki uwielbiają!!
Nie wiem dlaczego, bo przecież farsz ten sam i ciasto to samo, ale dla moich domowników jednak NIE :)
Potrzebne będą:
- 40 dag kiszonej kapusty (najlepiej takiej z beczki)
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- olej do smażenia
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jaja
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Kapustę odciskamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy 15-20 min. Następnie po odciśnięciu wody, szatkujemy ją na drobniejsze kawałki.
Grzyby moczymy w ciepłej wodzie. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na 2-3 łyżkach oleju. Dodajemy namoczone i pokrojone w paseczki grzyby. Dusimy i doprawiamy solą i pieprzem.
Mąkę rozsypujemy na stolnicy, robimy dołek i dodajemy jaja i olej. Delikatnie mieszamy ugniatając ciasto na jednolitą masę.
Gotowe ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. Ciasto kroimy w pasy o szerokości 1 cm i prósząc mąką układamy jeden na drugim. Tniemy w rąby.
Gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie około 10 min. Odcedzamy. Do garnka z uduszoną cebula i grzybami dodajemy kapustę i ugotowane łazanki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Jeśli łazanki potrzebują trochę tłuszczu, możemy dodać trochę oleju.
Polecam, ponieważ potrawa jest bardzo prosta, a przy tym smaczna:)
*
Przez ostatni miesiąc zastanawiałam się, czy mam napisać na "Hungry for ideas" o małym uczestnictwie przy tworzeniu gazetki w mojej dzielnicy. Ale pomyślałam sobie, dlaczego nie?
Wprawdzie blog głównie jest o starociach, które za pośrednictwem mojej pracy są świetnymi meblami lub przedmiotami, to jednak przepisy kulinarne są jego częścią.
I tak od listopada dzielę się z sąsiadami, moimi, sprawdzonymi przepisami na różnego rodzaju dania.
Ok, koniec chwalenia się, bo to nie ładnie!!!
Ale z drugiej strony, jeśli moje porady dotyczące odnawiania mebli, a robię dopiero od niedawna, czy gotowania szybko i smacznie, a gastronomia jest ze mną od liceum, są pożyteczne to SUPER!
Ściskam Was gorąco, chociaż za oknem MASAKRA:)
Beata
Beatko, a ja wslanie wczoraj dostalam od przyjaciol po uszach, ze sie blogiem nie pochwalilam. Ciesze sie, ze pokazalas te gazetke;) A jeszcze bardziej sie ciesze z przepisu na lazanki! Naprawde! Bardzo lubie, dawno nie robilam;) Usciski sle:)
OdpowiedzUsuńNo wiesz, masz świetne zdjęcia na blogu i powinnaś się chwalić. :)
UsuńBeatko, chwal się, chwal! Wcale nie uważam, że to nieładnie. Ale rzeczywiście..., gdy ktoś nie jest wystarczająco skromny to w naszej kulturze odbierane jest różnie. Ja jednak uważam, że świetnie, że pochwaliłaś się współtworzeniem gazetki. Gratuluję!
OdpowiedzUsuńU mnie pierogi z kapustą i grzybami. Dla mnie koniecznie przesmażone na patelni. Uwielbiam i jem przez całe święta!! Mniam ;)
Ciepłych i cudnych Świąt, Beatko! :*
dominika
Bardzo dziękuję. A pierogi to ja też lubię!! Wesołych Świąt:)
Usuńha! a my łazanki jemy w Wigilię z makiem na słodko :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
p.s. takie jak Twoje tez lubię :P
też fajnie!! Buźka
Usuńoj uwielbiam kapustę z grzybami :)
OdpowiedzUsuńmniam,,,,
Usuń