26 września 2015

Ketchup z papryki

W tym roku wpadłam w przetworowy wir. Od zawsze lubiłam mieć "coś" swojego w domowej spiżarce, ale w tym sezonie co chwilę wymyślam coś nowego. Pisałam Wam o ogórkach, o owocowych pastach na spirytusie. Zrobiłam dżemy z wiśni i z własnych działkowych brzoskwiń. Narobiłam ogromną ilość przecieru pomidorowego i soku z czarnego bzu. Będzie idealny do herbaty na zimowe wieczory, ale nigdy nie robiłam ketchapu z papryki. Jadłam kilkakrotnie i bardzo mi smakował. Więc oczywiście zrobiłam sobie własny. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielkiego poświęcenia. Szybko i ze wspaniałym rezultatem :)






 Dla zainteresowanych podam przepis:

  • 1,5kg czerwonej papryki
  • 100g papryczek chilli
  • 250 g cukru
  • 50 ml octu 10%
  • 250 ml oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
Paprykę wraz z papryczkami chilli oczyść i potnij na mniejsze cząstki. Zmiel w maszynce do mięsa z sitkiem o dużych oczkach. Przełóż ją do garnka, dodaj cukier, sól, ocet, olej oraz koncentrat. Gotuj przez ok 15- 20 minut pod koniec gotowania dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Gotuj przez jeszcze 15 min. Wyciągnij listki laurowe i ziele. Gotowy ketchup wlej do słoiczków, zakręć, ułóż je na zakrętkach do czasu, aż całkowicie wystygną



Serdecznie polecam bo jest pyszny :)

Kochani! 
Jeśli będziecie jutro w Warszawie, zapraszam Was na Kiermasz Sztuka Umiaru .
Będę z naszymi dechami :)

Chociaż jest deszczowo życzę miłej niedzieli !
Beata



8 komentarzy:

  1. Beatko keczup wygląda bardzo smakowicie , chętnie go wypróbuję :)) Zdjęcia piękne :)
    Powodzenia na kiermaszu <3

    OdpowiedzUsuń
  2. a to Ci dopiero sprytne kurcze... mmm ja to już czuję zapach domowej pizzy z tym ketchupem, zrobilibyśmy z niego sos.. a papryczek u Mamci na ogrodzie od pioruna.. no to co.. do roboty :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kusisz kusisz tymi przetworami:) ..ten ketchup wygląda smakowicie!!
    Śliczne zdjęcia:) ..a może na ten kiermasz weźmiesz kilka ulotek?;) hihi;) i tak sprytnie je przemycisz gdzieniegdzie;)) jak to sprytne istotki potrafią;)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę udanego jutrzejszego deseczkowego dnia:) ..szkoda, że to miasto tak daleko, bo chętnie bym Cię odwiedziła:)
    Buziaki!:)***

    OdpowiedzUsuń

  4. Chyba wypróbuję przepis :) Nigdy nie robiłam własnych ketchupów a Twój wygląda smacznie :)
    Powodzenia na kiermaszu.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm,na pewno jest pyszny! Pamiętam ,jak byłam mała to moja babcia robiła domowy ketchup :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ketchup z pomidorów to tak, ale z papryczek? :) Nigdy nie miałam okazji spróbować :(, ale przepis zabieram, bo jak nie ja wykorzystam to dalej przekażę :)
    Pozdrawiam serdecznie!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ketchup a papryki? nie jadłam ... Mówisz ze dobry? Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja na razie mogę sobie popatrzeć, może za jakieś dwa tygodnie będę mogła wziąć się za przetwory.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)