I znowu coś z mojej kuchni.
Wrzesień to miesiąc świeżych i pachnących owoców i warzyw. Uwielbiam ten czas.
Gdyby doba miała około 48h to robiłabym przetwory ze wszystkiego:)
Mam genialny przepis na powidła śliwkowe, które robię co roku i muszę się z Wami nim podzielić.
Jest bardzo łatwy i nie wymaga stania cały czas przy garnku. A to chyba jest najważniejsze!!
Potrzebne nam jest:
- 2,5 kg śliwek bez pestek
- 0,5 kg cukru
- 1 łyżka octu spirytusowego
Umyte śliwki obieram z pestek wieczorem.
Wrzucam do garnka w którym będę smażyła powidła. Dodaję cukier, ocet i dokładnie mieszam. Odstawiam na 12-13 godzin, czyli na noc.
Rano wstawiam garnek na malutki ogień, przykrywam przykrywką i smażę je 4-5 godzin.
Najważniejsze jest to, żeby przez cały czas smażenia NIE MIESZAĆ ŚLIWEK!!!!!
I to się sprawdza. Jeśli nie będziecie mieszały na pewno się nie przypalą.
Napisałam 4 do 5 godzin, bo jeśli zobaczycie, że powidła po 4 godzinach mają jeszcze trochę wody to smażcie je jeszcze jakiś czas, by woda odparowała. Po zakończeniu smażenia rozdrabniam powidła ręcznym robotem.
Gorącą masę układam do słoików, zakręcam i odstawiam do "góry nogami".
Powodzenia!!!
W tym roku powidła smażyłam już dwa razy. No może nie całkiem to byłam ja:(
Rano śliwki włączał mój syn i to on decydował ile czasu się smażyły. Ja przychodziłam z pracy, odgrzewałam i układałam do słoików. Taki z nas zgrany zespół, hahaha..
Życzę smacznego,
Beata
mmm... pysznie wyglądają i pewnie smakują również wybornie :-) przepis wykorzystam :-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwykorzystam przepisna pewno:)piekne lniane czapeczki:)
OdpowiedzUsuńPiękna nazwa: Lniane czapeczki!!!
Usuńfajnie mieć takiego pomocnika :)narobiłaś mi smaka tym przepisem ;)
OdpowiedzUsuńoj tak, mogę na nim polegać:)
Usuńi nie trzeba pasteryzować słoików ? ja mam ochotę spróbować zrobić powidła śliwkowe z czekoladą tylko nie wiem co z tymi słoikami sterylizować? pasteryzować? czy tylko postawić do góry nogami ?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam z czekoladą. I nie wiem czy postawienie do góry nogami wystarczy:(
Usuńcudowny smak mają na pewno ... ach...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Z białym serem, pycha!
UsuńPowidła uwielbiam a przepis wydaje się prosty więc wypróbuje i przy okazji Cię poobserwuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam i zapraszam:)
UsuńBeata, z tym mieszaniem to czary jakies, musze sprobowac;))
OdpowiedzUsuńPiekne sloiczki;))
Kasia
Dziękuję. Może i czary, ale to działa:) pozdrawiam
UsuńSuper sposób! Jak dorwę jeszcze fajne śliwki to wypróbuję Twój sposób :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Robię je od lat:)
UsuńKochana - udało się! Dostałam śliwki i zrobiłam swoje pierwsze w życiu powidła! Wyszły super, jeszcze raz dziękuję za ten cudowny sposób :)))
UsuńSuper! Bardzo się cieszę i smacznego:)
UsuńSuper przepis, a ja myślałam, że zawsze trzeba mieszać i pilnować... Muszę przetestować tę recepturę, bo mnie zaintrygowałaś.
OdpowiedzUsuńPączki z powidłami śliwkowymi https://www.herbapol.com.pl/produkt/powidla-sliwkowe to istne niebo w gębie. Ten rozpływający się smak jest obłędny. Aż się zrobiłam głodna :)
OdpowiedzUsuń