21 sierpnia 2013

Czekoladowe brownie

Ideą mojego bloga jest reperowanie, odnawianie i uszlachetnianie starych przedmiotów i mebli.
Jednak na prośbę moich znajomych, czasami piszę coś o moich wyczynach w kuchni, w której czuję się baaardzo dobrze. I właśnie dlatego, dzisiaj chcę podzielić się przepisem na typowe brownie, które pieczę od lat. 
Czy wiecie jak powstało to wspaniałe ciasto? Mówią, że pewna pani z USA przeszło sto lat temu zrobiła ciasto dla swoich przyjaciół zapominając dodać proszku do pieczenia. Ciasto wyszło wilgotne i płaskie. 
Mimo tego przyjaciołom gospodyni bardzo smakowało. 


Podstawowym składnikiem tego ciasta jest gorzka czekolada. 
I dlatego brownie cieszy się ogromnym powodzeniem.... mniam  

Składniki:
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja używam Wedla)
  • 1 masło
  • 100 g mąki
  • 250 g cukru
  • 6 jaj
 
Przepis:
  • nagrzej piekarnik do 180°C
  • włóż do szklanej miski masło i rozdrobnioną czekoladę, postaw nad garnkiem z gotującą wodą i rozpuść czekoladę i masło nad parą.
  • osobno utrzyj jaja z  cukrem, dodaj mąkę
  • kiedy masa maślano-czekoladowa trochę ostygnie, delikatnie mieszając połącz ją z masą jajeczną
  • wylej na blaszkę na szarlotkę wyłożoną pergaminem
  • piecz około 30-35 min.

Brownie można podawać z sosem waniliowym i malinami lub morelami, ale my jemy samo i popijamy lemoniadą z miętą.... Pycha!!!!!





Wszystkim życzę,
SMACZNEGO!!!!
Beata


6 komentarzy:

  1. pyyyysznie....musze sprobować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale narobiłaś smaka, wieki nie robiłam brownies'a zawsze wydaje mi się, że wychodzi zakalec, więc zwykle piekę muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko, rozejrzałam sie po twoim blogu i zostaję:) Pozdrowienia i zapraszam na candy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)