17 sierpnia 2012

Czas na kiszone ogórki


Postanowiłam podzielić się z Wami prostym i sprawdzonym przepisem na domowe, kiszone ogórki. Robię je co roku, no bo jak można sobie wyobrazić zimę bez swoich ogórków. Część robię do jedzenia już teraz, ale większość zamykam w słoikach na zimę. Poniżej podaję składniki:
świeże ogórki
koper - pocięty na kawałki, by łatwiej wchodził do słoików
czosnek
korzenie chrzanu
sól kamienna spożywcza.


 Na szczęście przepis nie jest skomplikowany:  Do każdego słoika włożyć: dwa ząbki czosnku, obrany korzeń chrzanu (około 4 cm), ułożyć ciasno umyte ogórki, a na wierzch pocięty koper. Zagotować roztwór solny ( na 1 litr wody jedna łyżka soli). 
Ja mam nieduże łyżki, więc zawsze dodaję jeszcze jedną ekstra. 
Potem wrzątkiem zalewam ogórki i zakręcam słoiki.
 I uwaga!!!! przyjaciel rodziny mówi:
"najważniejsza rzecz przy robieniu ogórków jest prawidłowe zakręcenie słoików".
I chyba jest to prawda. :)


Mam nadzieję, że ogórki będą Wam smakowały. Polecam.....


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że ze mną jesteście i zostawicie po sobie ślad w postaci komentarza :) Uwielbiam je czytać :)